Αρχική HOT ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ
βιβλία

ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

από Πελιώ Παπαδιά

βιβλίαΣας παρουσιάζουμε τις αναγνωστικές  προτάσεις του Τaλκ, όπως δημοσιεύτηκαν στο 72ο τεύχος μας!

1.1Για παιδιά 1-3 ετών, μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο τρεις νέοι τίτλοι στη σειρά βιβλίων από χαρτόνι «Διαβάζω και διασκεδάζω», σε εικονογράφηση Yu-hsuan Huang και απόδοση Ειρήνης Χριστοπούλου. «Πάμε σχολείο!», «Ψηλά, ψηλά στον ουρανό» και «Στο λεωφορείο». Πρόκειται για διασκεδαστικές ιστορίες σε στιχάκια με κινούμενες εικόνες που ενθουσιάζουν τα πολύ μικρά παιδιά και τους προσφέρουν ατελείωτο παιχνίδι και διασκέδαση παρέα με χαριτωμένα ζωάκια.

2Όλοι το ξέρουµε πως ο ήλιος είναι ζεστός. Όμως, αν το μικρό σας ξεδιπλώσει τη σελίδα του βιβλίου της Agnese Baruzzi «Τι ανάποδη έκπληξη» (εκδόσεις Πατάκη, μετάφραση Ελένη Μπακογεώργου), θα ανακαλύψει ακριβώς το αντίθετο, κάτι πολύ κρύο; Ορίστε ένας πρωτότυπος τρόπος για να εξοικειωθούν τα νήπια µε έννοιες και λέξεις! Ένα υπέροχο βιβλίο για να µοιραστείτε µε τα παιδιά σας την έκπληξη, το γέλιο και την εξερεύνηση.

3Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το βιβλίο της Claire Freedman «Η ιστορία του Αρκούδου», με μαγευτικές εικόνες της Alison Friend. Στον Αρκούδο αρέσει πολύ να διαβάζει. Αλλά το βιβλίο με τις ιστορίες το έχει διαβάσει τόσο πολλές φορές, που έχει αρχίσει να διαλύεται. Και μια μέρα ένα ξαφνικό φύσημα του αέρα παίρνει τις σελίδες και τις σκορπίζει μακριά. Τότε, ο Αρκούδος αποφασίζει να φτιάξει τη δική του ιστορία! Αλλά όταν κάθεται να γράψει, στο μυαλό δεν του έρχεται η παραμικρή ιδέα. Θα χρειαστεί μάλλον λίγη βοήθεια…

4Νέα περιπέτεια για τον Πίκο και τη Λόλα, τους ήρωες της Λίνας Σωτηροπούλου που έχει λατρέψει το αναγνωστικό κοινό (εκδόσεις Μεταίχμιο, εικονογράφηση Ναταλία Καπατσούλια). Στο «Συγγνώμη, Λόλα», ο Πίκο και η Λόλα πάνε βόλτα στην παραλία. Μαζί τους θα πάει και η μαϊμού, που όχι μόνο τους χαλάει τη βόλτα, αλλά νομίζει κιόλας ότι με ένα «συγγνώμη» όλα θα είναι εντάξει. Οι δυο φίλοι όμως θα της δώσουν ένα καλό μάθημα. Άλλη μια διασκεδαστική ιστορία γραμμένη σε απλά και λιτά στιχάκια, μέσα από την οποία ξεδιπλώνεται ένας χρωματιστός, μαγικός κόσμος.

5Μια φορά κι έναν καιρό, «Κάπου πολύ μακριά» (Ροδούλα Παππά, εκδόσεις Νεφέλη εικονογράφηση Κώστας Μαρκόπουλος) σ’ ένα μικρό χωριό ζούσαν το Κίτρινο, το Κόκκινο, το Πράσινο και το Μπλε. Ζούσαν ειρηνικά και μονοιασμένα, ώσπου… Μια μέρα μεγάλη αντάρα ήρθε από μακριά. Ο ουρανός σκοτείνιασε κι ένας μανιασμένος άνεμος άρχισε να φυσάει. Όταν ο ήλιος έλαμπε ξανά στον ουρανό, στη στέγη του σπιτιού του Κίτρινου αντιλήφθηκαν ένα γυαλιστερό αντικείμενο. Έτσι άρχισαν οι περιπέτειές τους…

6.1Τρία κλασικά παραμύθια των αξεπέραστων αδελφών Γκριμ, «H Κοκκινοσκουφίτσα», «Χάνσελ και Γκρέτελ», «Η Χιονάτη», και το αριστούργημα της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» του Λιούις Κάρολ κυκλοφορούν από τα «Ελληνικά Γράμματα», σε μετάφραση της Εύης Γεροκώστα. 6.2Αναμφισβήτητα πρόκειται για παραμύθια που τα παιδιά θέλουν να διαβάζουν ξανά και ξανά, καθώς πάντα εξάπτουν τη φαντασία τους. Είναι έργα που εμπνέουν σταθερά γενιές παραμυθάδων και εικονογράφων. Στους τελευταίους συγκαταλέγεται και η Ιταλίδα Francesca Cosanti η οποία, μέσα από την τεχνοτροπία, το σχέδιο, το χρώμα και το ύφος της εικονογράφησής της, δίνει δύναμη και νέα πνοή στα κλασικά κείμενα. 6.3Η χάρη και η ευρηματικότητά της λειτουργούν θετικά καλλιεργώντας την ευαισθησία των μικρών αναγνωστών και αναπτύσσοντας τη φαντασία τους. 6.4Τα τέσσερα αυτά κλασικά παραμύθια, τυπωμένα σε βιβλία μεγάλου σχήματος, με σκληρό εξώφυλλο, καλύπτουν υψηλά στάνταρ αισθητικής και φιλοδοξούν να αγαπηθούν από τα παιδιά και να πάρουν τη θέση που τους αξίζει στη βιβλιοθήκη τους.

7.1Δυο νέες, υπέροχα εικονογραφημένες, ιστορίες για αναγνώστες από 3 ετών από τον συγγραφέα και εικονογράφο Σαμ Άσερ κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Μετά τον φανταστικό «Ήλιο», σειρά έχει το «Χιόνι», στο οποίο το (πάντα ανυπόμονο) μικρό αγοράκι κι ο (πιο υπομονετικός) παππούς του ζουν μια ξεχωριστή μέρα παιχνιδιού στο πάρκο (παρέα μάλιστα με ζώα από τον ζωολογικό κήπο) καθώς τα πάντα είναι λευκά.7.2Τέλος, στη «Βροχή» η βόλτα του παιδιού και του παππού καθυστερεί εξαιτίας της ασταμάτητης βροχής, αλλά έπειτα εξελίσσεται σε μια μαγική περιπέτεια στους πλημμυρισμένους δρόμους.

8Όταν ο Μαξ ανοίγει με ένα μαγικό κλειδί «Το Κουτί της Νύχτας», το σκοτάδι ξεχύνεται, μια αλεπού ξετυλίγεται και χιλιάδες αστέρια φεγγοβολούν κι αστράφτουν. Τότε η νύχτα βγαίνει έξω για να παίξει, αλλά και να αγκαλιάσει αυτούς που τη χρειάζονται. Κι όλα γίνονται πολύ όμορφα, μέχρι να έρθει ξανά η ημέρα! Αυτή η τρυφερή ιστορία της ποιήτριας Louise Greig, εικονογραφημένη μαγευτικά από Ashling Lindsay, διαβάζεται πριν από τον ύπνο και προσκαλεί τα παιδιά που φοβούνται το σκοτάδι σε μια νυχτερινή περιπλάνηση στην υπέροχη φύση. Η μετάφραση στα ελληνικά είναι της ποιήτριας Ευτυχίας Παναγιώτου.

9Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το νέο παραμύθι της Linda Sarah «Του Τομ οι μαγικές μηχανές» σε εικονογράφηση του Βen Mantle και απόδοση του Αντώνη Παπαθεοδούλου, ένα συναισθηματικά φορτισμένο αλλά συνάμα βαθιά αισιόδοξο βιβλίο, που διερευνά με εύστοχο τρόπο θέματα όπως αυτό της αγάπης και της υποστήριξης μεταξύ παιδιών και γονέων. O Τομ και ο Μπαμπάς του λατρεύουν να φτιάχνουν μαζί πράγματα που κινούνται! Σύντομα οι εφευρέσεις τους γίνονται πιο μεγάλες, πιο γρήγορες και πιο τρελές και το σπίτι τους γεμίζει από δημιουργίες που ανεβοκατεβαίνουν, στριφογυρίζουν, πετούν. Κι ύστερα, έρχεται μια αλλαγή, γρήγορη σαν αστραπή. Ο Μπαμπάς χάνει τη δουλειά του. H θλίψη απλώνεται στο σπίτι σαν συννεφιά χειμωνιάτικη. Μέχρι που ο Τομ σκαρφίζεται μια τρομερή ιδέα με αφορμή τις ιδιαίτερες εφευρέσεις οχημάτων τους, δημιουργώντας κάτι εκπληκτικό, κάτι που ο κόσμος δεν είχε αντικρίσει ποτέ πριν!

10.1Πότε φτιάχτηκε το πρώτο αυτοκίνητο; Υπάρχουν παράθυρα στο υποβρύχιο; Τι είναι το απορριμματοφόρο; Γιατί τα μετρό είναι υπόγεια; Στο νέο, πρωτότυπο «Μεγάλο Βιβλίο των Απαντήσεων» (εκδόσεις Διόπτρα) τα παιδιά ανακαλύπτουν όλες τις κρυμμένες απαντήσεις στις απορίες τους για «Τα Μέσα Μεταφοράς». Χάρη στα σύντομα, κατανοητά κείμενα και στις χαρούμενες εικόνες, διασκεδάζουν και γνωρίζουν τα αυτοκίνητα-ρομπότ, ταξιδεύουν στο διάστημα μ’ έναν πύραυλο, ενώ εξερευνούν τον κόσμο των μηχανών! 10.2Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν και «Οι δεινόσαυροι», όπου οι μικροί αναγνώστες ανακαλύπτουν τα αγαπημένα προϊστορικά ζώα, εξερευνούν το περιβάλλον στο οποίο έζησαν και εξελίχθηκαν, μαθαίνουν για τη διατροφή και τους αμυντικούς μηχανισμούς τους και ανακαλύπτουν τα… φανταστικά μυστικά τους! Διαβάστε το μαζί τους και ανακαλύψτε κι εσείς ποιος δεινόσαυρος μπορούσε να παίξει… τρομπέτα, γιατί ο Οβιράπτορας ονομαζόταν «κλέφτης αβγών», ποιος δεινόσαυρος φορούσε… κράνος και πόσοι δεινόσαυροι μπορούσαν να πετάξουν.

11Πώς, αλήθεια, είναι να ζεις όχι με έναν, αλλά δεκαεπτά μονόκερους; Σίγουρα χρειάζεται πολλή άσκηση. Αλλά και μαγεία. Σίγουρα και φαντασία. Στο νέο βιβλίο της Morag Hood «Η Ζωή με τους Μονόκερους» (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, εικονογράφηση Ella Okstad) γνωρίζουμε τη Ζωή, ένα κορίτσι με απίστευτες γνώσεις για τους μονόκερους. Όπως λέει και η ίδια, είναι ειδική στους μονόκερους, ντύνει όλα της τα παιχνίδια και τα κατοικίδια που υπάρχουν στο σπίτι με μοναδικά κέρατα μονόκερων, τους μαθαίνει όλα όσα πρέπει να ξέρουν για τα μαγικά των μονόκερων, πώς να κυνηγούν την τροφή τους και τόσα άλλα… Θα παρατηρήσει άραγε έναν πραγματικό μονόκερο που μπήκε στο σπίτι της; Εάν κι εσείς αγαπάτε τους μονόκερους, τότε πρέπει να γνωρίσετε τη Ζωή, γιατί το σίγουρο είναι ότι θα έχετε πολλά κοινά!

12Ένα όμορφο πρωινό, ένα μικρό αγόρι που θέλει να μάθει όλα τα μυστικά του κόσμου εξερευνά τον κήπο του σπιτιού του. Ανάμεσα στα λουλούδια ανακαλύπτει μια χελώνα με πολύχρωμο καβούκι. Η χελώνα του αναθέτει μια αποστολή, να της φέρει 4 αβγά, και του υπόσχεται να του αποκαλύψει ένα μεγάλο μυστικό! Μέσα από τα ταξίδια του, το μικρό αγόρι θα μάθει για τη διαφορετικότητα και για το πώς μπορεί να αγαπά και να αποδέχεται όλους τους ανθρώπους με σεβασμό. Η Κατρίνα Τσάνταλη έγραψε «Το μικρό αγόρι και τα 4 αβγά» (εκδόσεις Διόπτρα, εικονογράφηση Κώστας Θεοχάρης), ένα παραμύθι που μεταφέρει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα. Πως όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε εξωτερικά, στην πραγματικότητα είμαστε όλοι ίσοι.

13Όχι ένα, όχι δύο, αλλά τρία βιβλία της πολυβραβευμένης Τζούλια Ντόναλντσον κυκλοφόρησαν μόλις από τις εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση του Φίλιππου Μανδηλαρά. Ξεκινάμε από το ξεκαρδιστικό «Χωράει, δε χωράει», σε εικονογράφηση του Άξελ Σέφλερ, που είναι το πρώτο βιβλίο που έγραψε η συγγραφέας. Η γιαγιά δεν είναι καθόλου ευχαριστημένη με το σπίτι της. Είναι πολύ μικρό και δεν τη χωράει. Τι μπορεί να κάνει γι΄ αυτό; Όπως φαίνεται, μόνο ο γερο-σοφός γνωρίζει. Αυτός όμως τη συμβουλεύει να γεμίσει το σπίτι της με άτακτα ζωάκια…

14Σειρά έχει «Η ντετέκτιβ Ανιές», η σκυλίτσα του Πέτρου, που έχει τη μοναδική ικανότητα να ανιχνεύει όλες τις μυρωδιές. Άλλοτε ψάχνει να βρει μια χαμένη κάλτσα, άλλοτε μια χαμένη μπάλα κι άλλοτε ανιχνεύει μυρωδιές που έρχονται από πολύ μακριά. Κάθε Τρίτη ο Πέτρος την παίρνει μαζί του στο σχολείο κι αυτή ακούει τα παραμύθια που της διαβάζουν τα παιδιά. Μια Τρίτη, όμως, ανακαλύπτουν ότι λείπουν όλα τα βιβλία από την τάξη. Ποιος μπορεί να τα έκλεψε και γιατί; Η ντετέκτιβ Ανιές δε θα αργήσει να βρει τον δράστη… Μια υπέροχη ιστορία για την ανάγνωση, τις βιβλιοθήκες και τη σχέση ανάμεσα σ’ ένα αγόρι και την ιδιαίτερη σκυλίτσα του, εικονογραφημένη από τη Σάρα Ότζιλβι.

15Τέλος, στο πανέξυπνο και ανατρεπτικό «Η φάλαινα και το σαλιγκάρι», επίσης σε εικονογράφηση του Άξελ Σέφλερ, ένα σαλιγκάρι ξεκινάει να γνωρίσει τον κόσμο πάνω στην ουρά μιας φάλαινας. Όταν όμως η φάλαινα εξοκείλει στα ρηχά, το σαλιγκάρι πρέπει να κάνει τα πάντα για να τη σώσει. Θα τα καταφέρει άραγε;

16Άλλα δυο υπέροχα βιβλία της Τζούλια Ντόναλντσον κυκλοφόρησαν και από τις εκδόσεις Μεταίχμιο (μετάφραση Μάρω Ταυρή), γραμμένα σε στιχάκια, με υπέροχη εικονογράφηση από τη Λίντια Μονκς. «Ο ποιητής κούνελος» είναι μια ιστορία γεµάτη χιούµορ και τρυφερότητα. Ο Κούνελος αισθάνεται µοναξιά. Κανένα από τα άλλα κουνέλια δεν εκτιµάει τα ποιήµατά του, που τα έχει συνθέσει µε τόσο µεράκι. Κι όσο για τα υπόλοιπα ζώα; Του λένε απλώς να σωπάσει! Όµως, µια όµορφη νύχτα µε πολλά αστέρια στον ουρανό, γνωρίζει κάποιον που µοιράζεται την αγάπη του για την ποίηση…

17«Η πριγκίπισσα και ο μάγος» είναι ένα συναρπαστικό παραµύθι, στο οποίο πρωταγωνιστεί η πριγκίπισσα Ελάιζα, που δεν περιμένει κανένα πριγκιπόπουλο για να τη σώσει, αλλά φροντίζει μόνη της, με λίγη βοήθεια από τη νεράιδα νονά της, να ξεγελάσει τον μάγο που την έχει παγιδεύσει. Επτά ευκαιρίες έχει η Ελάιζα να το σκάσει αφού πρώτα το χρώµα της και τη μορφή αλλάξει. Κάθε φορά όµως που η πριγκίπισσα µεταµορφώνεται –σε γαλάζιο ψάρι, σε πορτοκαλί αλεπού, σε μαύρη γάτα–, ο κακός µάγος τη βρίσκει και της αναθέτει µια κοπιαστική δουλειά. Θα καταφέρει η θαρραλέα πριγκίπισσα να τον ξεγελάσει και να επιστρέψει στο παλάτι εγκαίρως για να γιορτάσει τα γενέθλιά της;

18Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, τα λιοντάρια δεν επιτρέπεται να πηγαίνουν στο σχολείο. Αλλά το λιοντάρι της Έλλης δεν θέλει να μένει μόνο του. Την ακολουθεί στα κρυφά, και κατά λάθος βρίσκεται μαζί της στη σχολική εκδρομή στο μουσείο. Μπορεί η Έλλη να κρύψει το λιοντάρι από τη δασκάλα της; Μήπως η παρουσία του εκεί θα καταλήξει σε κάτι καλό; Οι απαντήσεις στο το νέο συναρπαστικό παραμύθι της Helen Stephens «Πώς να κρύψεις ένα Λιοντάρι στο σχολείο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος σε μετάφραση της Μαριλένας Πανουργιά.

19Στο μουσικό βιβλίο της Katie Cotton «Η ορχήστρα διηγείται: Τέσσερις εποχές σε μια μέρα» (εκδόσεις Πατάκη, μετάφραση Μαρία Παπαγιάννη) ένα κορίτσι με τον σκύλο της ζουν μια μεγάλη περιπέτεια διασχίζοντας τόπους κι όλες τις εποχές, την άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Μόνο σε μια μέρα, από την αυγή ως το παγωμένο ηλιοβασίλεμα. Οι μικροί αναγνώστες πατούν τη νότα σε κάθε σελίδα και ακούν την ιστορία να ζωντανεύει μέσα από τη μουσική του Βιβάλντι και το έργο του “Οι τέσσερις εποχές”!

20«Φαντάσου όλους τους ανθρώπους με ειρήνη να ζουν. Μπορείς να πεις πως είμ’ ονειροπόλος, δεν είμαι όμως ο μοναδικός». Από τις εκδόσεις Μίνωας μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο-σταθμός, το «Imagine», το θρυλικό τραγούδι του Τζον Λένον για πρώτη φορά σε εικονογραφημένη από τον Ζαν Ζουλιέν έκδοση, μεταφρασμένο στα ελληνικά από τον Φοίβο Δεληβοριά. Με πρόλογο της Γιόκο Όνο Λένον και με τη συνεργασία της Διεθνούς Αμνηστίας, αυτό το βιβλίο τολμάει να οραματιστεί έναν ειρηνικό κόσμο. Οι θρυλικοί στίχοι του Τζον Λένον συνεχίζουν να μας εμπνέουν, να μας δίνουν ελπίδα και αποφασιστικότητα σήμερα, υπενθυμίζοντάς μας ότι ο κόσμος μας θα γίνει πραγματικά ένας μόνο όταν κάνουμε την ειρήνη πραγματικότητα. Θα το αγαπήσουν οι γονείς και θα το λατρέψουν τα παιδιά κάθε ηλικίας.

21Οι κάτοικοι της Αριθμοχώρας και οι κάτοικοι της Γραμματοχώρας ζούσαν πάντα μακριά κι αγαπημένοι. Ξαφνικά, μια μέρα, όλα αλλάζουν. Γιατί οι αριθμοί και τα γράμματα άρχισαν να μαλώνουν στα καλά καθούμενα; Ποια είναι πιο αναγκαία στη ζωή των ανθρώπων; Πώς θα βοηθήσει ο μικρός Μάρκος να επιλυθεί η μεταξύ τους διένεξη; Ώσπου να βρεθεί μια λύση, και μόλις μια ανάσα πριν οι δύο χώρες φτάσουν στον πόλεμο, τα παιδιά θα ανακαλύψουν πού και πόσο μας χρησιμεύουν τα γράμματα και οι αριθμοί στη ζωή μας. Το νέο μαθηματικό παραμύθι της Γεωργίας Μουντζούρη «Αριθμοχώρα εναντίον Γραμματοχώρας» (εκδόσεις Κέδρος, εικονογράφηση Μαρκ Γουάινσταϊν) απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας αλλά και σε όσους τα πλαισιώνουν, γονείς και εκπαιδευτικούς.

22Ο Ρίνος είναι ένας ρινόκερος αλαζόνας και θυμωμένος. Κι έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Έτσι, σκορπάει τον τρόμο στα ζώα της σαβάνας, τα οποία -όσο και να ψάχνουν- δεν μπορούν να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν την τυραννία του. Έτσι αποφασίζουν να φύγουν και να τον αφήσουν μόνο. Όμως, ένα μικρό πουλί μένει πίσω και του βάζει ιδέες μεγαλοσύνης που δε θα του βγουν σε καλό… Ο «Ρίνος Σβερκοχοντρίνος» (χαρτόδετη έκδοση, εκδόσεις Πατάκη, μετάφραση Εύα Βασιλείου- Βαρδάκη) είναι ένα επίκαιρο βιβλίο του μεγάλου Μίχαελ Έντε, που καταγγέλλει τον εγωισμό του ατόμου και της εξουσίας, καταδεικνύοντας με τον άφταστο χιουμοριστικό του τρόπο τις συνέπειες.

23Οι Αδερφοί Φαν, οι δημιουργοί του υπέροχου «Ελαφοκάραβου», επιστρέφουν στις εκδόσεις Μεταίχμιο με άλλο ένα αριστούργημα. Το βιβλίο «Εκεί που ο ωκεανός συναντά τον ουρανό», σε μετάφραση της Μάρως Ταυρή, μας αφηγείται την ιστορία του Φιν, που ζει κοντά στη θάλασσα και που η θάλασσα ζει κοντά του. Κάθε φορά που κοιτάζει απ’ το παράθυρό του θυµάται τις ιστορίες που του έλεγε ο παππούς του για το σηµείο όπου ο ωκεανός συναντά τον ουρανό. Εκεί όπου αιωρούνται φάλαινες και µέδουσες, εκεί όπου επιπλέουν πουλιά και κάστρα. Ο παππούς του δεν είναι πια εδώ, όµως ο Φιν ξέρει τον τέλειο τρόπο για να τον τιµήσει. Έτσι, φτιάχνει µια δική του βάρκα και ανοίγει πανιά, για να ανακαλύψει αυτό το µαγικό µέρος! Και όταν φτάσει, ίσως βρει κάτι που δεν ήξερε ότι έψαχνε…

24Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορεί το νέο πρωτότυπο παραμύθι της Γιώτας Αλεξάνδρου «Μόνο αν θέλω», εικονογραφημένο από τη Σάντρα Ελευθερίου. Μια ιστορία για το δικαίωμα των παιδιών στο σώμα τους, το δικαίωμα να λένε όχι σε φιλιά, αγκαλιές και αγγίγματα που δεν επιθυμούν, ακόμα κι αν προέρχονται από οικεία και προσφιλή πρόσωπα. Μια ιστορία για τον σεβασμό στα παιδιά ως υποκείμενα με ελεύθερη βούληση. Μια ιστορία που πρέπει να διαβάσουμε καταρχάς όλοι οι γονείς και να σκεφτούμε καλά πώς αντιμετωπίζουμε τα παιδιά μας.

25«Η μελω-δική μου Ορθογραφία», το νέο μουσικό βιβλίο της Ράνιας Μπουμπουρή (εκδόσεις Πατάκη, εικονογράφηση Χρήστος Κούρτογλου) είναι μια πρωτότυπη κι ολόφρεσκη πρόταση διασκεδαστικής μάθησης. Άραγε γίνεται να μάθει κανείς Ορθογραφία παίζοντας στην παραλία; Ή ψάχνοντας για το πιο ωραίο δώρο; Ή μήπως ακούγοντας το νανούρισμα της καφέ αρκούδας; Μπορούν άραγε να δώσουν ένα χεράκι η Ωραία Κοιμωμένη και η Σταχτοπούτα;  Ναι, αλλά όχι μόνο! Με αυτούς και άλλους πολλούς συμμάχους, τα παιδιά (που- μεταξύ μας- γκρινιάζουν με τις παραδοσιακές μεθόδους εκμάθησης) θα ανακαλύψουν τα μυστικά της Ορθογραφίας παίζοντας και τραγουδώντας, χωρίς να βαρεθούν και κατ’ επέκταση πολύ ευκολότερα!

26Νύφη του Βορρά τη λένε κι έχει θάλασσα μπροστά της,/κάποιοι τη θαυμάζουνε για τα πολλά, κάποιοι για τα λιγοστά της./ Λαοί, φυλές περάσαν από κει και κατοικήσαν,/το στίγμα τους στην πόλη αυτή όλοι τ’ αφήσαν. Γνωρίστε στα παιδιά σας τη Θεσσαλονίκη και την πολυτάραχη ιστορία της, από τα χρόνια που ζούσε ακόμα η αδελφή του Μεγάλου Αλέξανδρου από την οποία πήρε το όνομά της, ως τις σημερινές μέρες, μέσα από το βιβλίο του Φίλιππου Μανδηλαρά «Θεσσαλονίκη. Πόλη στο Σταυροδρόμι» (εκδόσεις Παπαδόπουλος, εικονογράφηση Ναταλία Καπατσούλια). Τα απλά, κατανοητά στιχάκια και η πολύχρωμη μοντέρνα εικονογράφηση βοηθούν το παιδί να κάνει μια πρώτη γνωριμία με την πόλη που δοξάστηκε, αγαπήθηκε και ζηλεύτηκε όσο λίγες.

909558125H σειρά “Κλασική Λογοτεχνία για Παιδιά” των εκδόσεων Φουρφούρι παρουσιάζει τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά έργα και δημιουργεί τα θεμέλια της διαχρονικής εκτίμησης για τους πιο αγαπημένους μας κλασικούς συγγραφείς. Με υπέροχη πολύχρωμη εικονογράφηση και προσιτή για το παιδί ανάλυση κάθε έργου, στοχεύει να το φέρει σε επαφή με τις ιστορίες και τους συγγραφείς που έχουν διαμορφώσει τον πολιτισμό μας. Γιατί το κλασικό είναι διαχρονικό. Το ίδιο και οι αναγνώστες του. Γνωρίστε την “Τζέην Έυρ” από την παιδική της ηλικία έως την ενηλικίωση και εμπνευστείτε από τη δύναμή της να ξεπερνά όλα τα εμπόδια στη ζωή! i-odysseia-9789604365562-200-1306581Γνωρίστε ακόμα την “Οδύσσεια” τη σπουδαιότερη ιστορία περιπέτειας που γράφτηκε ποτέ και μάθετε για τον θρυλικό δημιουργό της, τον Όμηρο

27Το 1959, τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν τη Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Παιδιού που περιλαμβάνει 10 αρχές, τις οποίες οι εκδόσεις Παπαδόπουλος συγκέντρωσαν στο βιβλίο «Ένας καλύτερος κόσμος. Τα δικαιώματα του παιδιού». Οι αρχές αυτές αποτέλεσαν τον κεντρικό άξονα στον οποίο βασίστηκε η σύνταξη της Σύμβασης για τα δικαιώματα του Παιδιού το 1989, μια διεθνής συνθήκη με 54 άρθρα. Αντλώντας έμπνευση από τη Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, δέκα σημαντικοί εικονογράφοι ανέλαβαν να απεικονίσουν, καθένα από τα άρθρα της, διαμορφώνοντας μια πολύχρωμη Διακήρυξη με μοναδική αισθητική. Ο Jacobo Muñiz επιμελήθηκε την εικονογράφηση της σελίδας 16 που αποτελεί και το εξώφυλλο του βιβλίου. Οι υπόλοιποι εννιά εικονογράφοι της παρούσας έκδοσης είναι οι Adolfo Serra, Ester García, Elena Odriozola, Marco Somà, Violeta Lópiz, Marta Altés, Riki Blanco, Iban Barrenetxea και Guridi. Κάντε δώρο στο παιδί σας ένα σημαντικό βιβλίο με κείμενα που συμβάλλουν στη δημιουργία μιας αντιρατσιστικής κοινωνίας και δίνει την ευκαιρία για ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

28Ετοιμαστείτε να μπείτε σε δώδεκα μαγικούς κόσμους της μυθολογίας με οδηγό έναν μοναδικό άτλαντα! Οι χάρτες στο βιβλίο «Ο Άτλαντας των Μύθων» (Τσιάγκο Τζε Μοράις, εκδόσεις Ψυχογιός) είναι ξεχωριστοί: δείχνουν πώς δώδεκα απίθανοι πολιτισμοί είδαν -και σε ορισμένες περιπτώσεις εξακολουθούν να βλέπουν- τον κόσμο. Για κάποιους είναι ένα γιγάντιο δέντρο ή ένα αναποδογυρισμένο βουνό, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι ζούμε στην πλάτη μιας πελώριας χελώνας. Καθώς θα ταξιδεύετε στον κόσμο, θα συναντήσετε πληθώρα θεών, τεράτων, ηρώων και φανταστικών θηρίων. Προσέξτε μόνο μην πέσετε πάνω σε λυκανθρώπους και πνεύματα… Ένα συναρπαστικό βιβλίο για τους λάτρεις της μυθολογίας, που μας ξεναγεί στους μύθους και τους θρύλους όλων των τόπων της γης.

29Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο «100 βήματα για την επιστήμη. Γιατί πέτυχε. Πώς το ανακάλυψαν», της Lisa Janne Gillespie, σε μετάφραση της Αγγελικής Τζαβάρα. Διαβάζοντάς το, τα παιδιά βουτούν µέσα στον κόσµο της επιστήµης και µαθαίνουν για τις πιο σηµαντικές ανακαλύψεις της ανθρωπότητας, για τα αστέρια, τους τροχούς, τους αριθµούς, το φως, την ιατρική, τον ήχο, τα άτοµα, τα υλικά, την ενέργεια και τη ζωή. Παρακολουθούν πώς οι πρώτες επιστηµονικές παρατηρήσεις που έγιναν από αρχαίους πολιτισµούς τελικά διαµόρφωσαν τον κόσµο µας όπως είναι σήµερα και μαθαίνουν πώς εξελίχθηκε η τεχνολογία στο πέρασµα του χρόνου για να αλλάξει την καθηµερινή µας ζωή. Από την εφεύρεση του τροχού µέχρι το σπάσιµο του φράγµατος του ήχου και την ανακάλυψη της ανανεώσιµης ενέργειας, οι μικροί αναγνώστες θα γνωρίσουν πώς 100 βήµατα για την επιστήµη οδήγησαν σε γιγάντια άλµατα για την ανθρωπότητα.

30.1Συνέχεια με δυο νέους τίτλους για την αστυνομική σειρά βιβλίων του Isaac Palmiola και της Nuria Aparricio «Λέσχη Μυστηρίου Σέργουφ Χολμς» (εκδόσεις Διόπτρα), στα οποία δύο παιδιά και ένας σκύλος μεταμορφώνονται σε ατρόμητους ντετέκτιβ και ξεδιαλύνουν μυστήρια. Στο πέμπτο βιβλίο, με τίτλο «Η απαγωγή του Γάτσον», η Τζούλια, που λατρεύει τη διάσημη τραγουδίστρια Λόρα Σπαρκς, όταν μαθαίνει πως εκείνη θα προσφέρει σε δημοπρασία το διαμαντένιο στέμμα της, αποφασίζει να παρακολουθήσει το γεγονός από κοντά. Ωστόσο, κάποιοι κλέβουν το στέμμα και… εντελώς τυχαία, φεύγοντας, παίρνουν μαζί τους και τον Γάτσον! 30.2Στο έκτο βιβλίο, με τίτλο «Η εξαφάνιση του Youtuber», το Άγριο Ζώο, o πιο καταπληκτικός youtuber του κόσμου, που ανεβάζει απίθανα βίντεο με επικίνδυνα ζώα και που λατρεύουν η Τζούλια και ο Ντιέγκο, έχει εξαφανιστεί. Ούτε καν η γιαγιά του δεν γνωρίζει πού βρίσκεται! Το τελευταίο πράγμα που έκανε ήταν να κανονίσει μια περιήγηση στον Αμαζόνιο. Ποιο παράξενο ζώο να ψάχνει άραγε; Εδώ μυρίζει μυστήριο!

31O Imke Stotz έγραψε και ο Stephan Rürup εικονογράφησε ένα διαφορετικό βιβλίο που θα λατρέψουν όλα τα παιδιά, κι αν έχετε χιούμορ, θα το λατρέψετε κι εσείς μαζί τους. «Ο απόλυτος οδηγός επιβίωσης στο σχολείο» (Εκδόσεις Μεταίχμιο, μετάφραση Κώστας Πούλος) είναι ένα εγχειρίδιο που στόχο έχει να ζωντανέψει λίγο κάποιες βαρετές ώρες στο σχολείο, εκείνες τις ώρες που οι δάσκαλοι λένε και λένε και τα παιδιά τους κοιτούν μεν μέσα στα μάτια, αλλά δεν τους ακούν! Και μην μου πείτε ότι τα παιδιά δεν βαριούνται στο σχολείο και ότι προσέχουν στο μάθημα όλη την ώρα και ότι ποτέ δεν κάνουν αστεία ή δεν παίζουν λίγο κάτω από το θρανίο, γιατί δεν θα λέτε αλήθεια. Άλλωστε, χρειάζεται και λίγο… αλατοπίπερο στην καθημερινότητά μας. Στις σελίδες αυτού του οδηγού (που τα παιδιά μου διάβασαν στο σπίτι, έπαιξαν μαζί του στο σπίτι και πήραν, νομίζω, κάποιες ιδέες για το σχολείο) θα βρείτε ανέκδοτα, λογοπαίγνια, γελοιογραφίες κι άλλα τόσα έξυπνα παιχνίδια, που θα δίνουν δύναμη στους μικρούς μαθητές τόσο τις δύσκολες ώρες εντός τάξης, όσο και τις δύσκολες ώρες των διαλειμμάτων (ναι και στα διαλείμματα βαριούνται), αλλά και στις δύσκολες ώρες, αυτές που κι αν δεν περνάνε με τίποτα, στο σπίτι.

32Μετά το θεότρελο δεντρόσπιτο με τους 13, με τους 26, με τους 39 και με τους 52 ορόφους, έφτασε «Το θεότρελο δεντρόσπιτο με τους 65 ορόφους» (εκδόσεις Ψυχογιός). Άλλοι 13 νέοι όροφοι προστίθενται στο σπίτι του Άντι (Γκρίφιθς) και του Τέρι (Ντέντον). Έτσι τώρα μπορεί κανείς να βρει ένα σαλόνι ομορφιάς για κατοικίδια, μια αίθουσα γενεθλίων όπου έχεις πάντα τα γενέθλιά σου (ακόμη κι όταν δεν τα έχεις), ένα δωμάτιο με εκρηκτικούς βολβούς ματιών, ένα μαγαζί με γλειφιτζούρια έναν λάκκο με κινούμενη άμμο, μια φάρμα με μυρμήγκια, μια χρονομηχανή και το ΔΙΝΕΔΕ: ένα 24ωρο τηλεοπτικό κανάλι ειδήσεων, με τακτικές ενημερώσεις για ό,τι νεότερο συμβαίνει στο δεντρόσπιτο, γεγονότα και κουτσομπολιά. Τι περιμένετε, λοιπόν; Ανεβείτε!

33Τι θα κάνατε αν σας έλεγαν ότι, πριν από εκατομμύρια χρόνια, στην αυλή του σχολείου σας έπαιζαν ανέμελα Γιγαντόσαυροι; Ή ότι πάνω ακριβώς από το σπίτι σας πετούσαν τεράστιοι Πτερανόδοντες κι ότι το μόνο που χρειάζεστε για να τους δείτε και να τους αγγίξετε σήμερα είναι μια απλή… οδοντόβουρτσα; Ε λοιπόν, με αυτή την πρόκληση ήρθαν αντιμέτωποι ο μικρός Κοπέρνικος και η παρέα του. Για να μάθετε τι ακριβώς τους συνέβη, αναζητήστε τη νέα ιστορία των Άγγελου Αγγέλου και Έμης Σίνη «Ο μικρός Κοπέρνικος και το Πάρκο των Δεινοσαύρων» (εκδόσεις Παπαδόπουλος, εικονογράφηση Λίλα Καλογερή), μια πολύχρωμη περιπέτεια με χιούμορ και δράση στην πρώτη γραμμή.

34Το βιβλίο που μικροί και μεγάλοι περιμέναμε με ανυπομονησία είναι εδώ! «Ιστορίες της Καληνύχτας για Επαναστάτριες 2», των Έλενα Φαβίλι και Φραντζέσκα Καβάλο. Η συνέχεια του ευπώλητου βιβλίου που ενέπνευσε κορίτσια σε όλο τον κόσμο να κάνουν μεγαλύτερα όνειρα, να βάζουν υψηλότερους στόχους και να αγωνίζονται σκληρότερα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Πρόκειται για μια εξ ολοκλήρου νέα συλλογή με εκατό ιστορίες που τιμούν εξαιρετικές γυναίκες, από τη Νεφερτίτη μέχρι την Μπιγιονσέ και από τη Ρόζαλιντ Φράνκλιν μέχρι την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Βασίλισσες και ακτιβίστριες, μπαλαρίνες και δικηγόροι, πειρατίνες και προγραμματίστριες, αστροναύτισσες και εφευρέτριες- μια καταπληκτική καταγραφή και μια υπενθύμιση πως είναι τελικά εφικτό να πραγματοποιηθούν όλοι οι στόχοι που θέτει ο καθένας. Αναζητήστε αυτό το ουσιώδες ανάγνωσμα για κορίτσια, αλλά και αγόρια. Τα παιδιά που το διαβάζουν πριν κοιμηθούν είναι βέβαιο ότι θα κάνουν όνειρα μεγάλα και γεμάτα έμπνευση.

35Το Παιδί είναι δέκα χρονών. Του αρέσουν οι Παράδοξες Ενέργειες και τα Ωραία Πράγματα. Του αρέσει να διαβάζει βιβλία και κόμικς. Του αρέσει η θέα από το παράθυρο του δωματίου του. Του αρέσει που έχει μία μυστική, υπόγεια Αίθουσα Επιχειρήσεων όλη δική του. Δεν έχει μαλλιά και του αρέσει να φορά συνεχώς την κίτρινη ρόμπα του, που μοιάζει με μπέρτα υπερήρωα. Του αρέσει που έχει την άδεια από τη Μαμά να σερφάρει όσο θέλει στον υπολογιστή του. Γιατί η Μαμά λατρεύει το Παιδί, και το Παιδί λατρεύει τη Μαμά του. Και γιατί οι δυο τους, και μόνο αυτοί, ξέρουν πως το πεπρωμένο του Παιδιού είναι να σώσει την ανθρωπότητα και όλο τον πλανήτη από τους Εξωγήινους Κακούς. Να δώσει μια μεγάλη μάχη. Όμως το παιδί πονάει πολύ, γιατί είναι άρρωστο. Τόσο πολύ, που δεν του επιτρέπεται καν να βγει από το σπίτι του… Παρόλα αυτά, η μελλοντική του ζωή ως Power Kid έχει ήδη γίνει βιβλίο που έρχεται από το μέλλον και το Παιδί πρέπει να ανακαλύψει τι συμβαίνει. Το «Power Kid», του Κυριάκου Αθανασιάδη (εκδόσεις Στερέωμα, εξώφυλλο Ηλίας Κυριαζής) είναι ένα συγκινητικό, πρωτότυπο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας για παιδιά από 9 ετών, που τα φέρνει σε επαφή με έξυπνο και αντισυμβατικό τρόπο, με τον παιδικό καρκίνο, και αποθεώνει τη δύναμη της φαντασίας και την αγάπη με τρόπο ιδιαίτερα ευχάριστο.

36Ποια είναι η μυστηριώδης γυναίκα με τα μπλε σαν γυάλινα μάτια και γιατί βρίσκεται πάντα στα ίδια μέρη όπου συχνάζουν ο Σταύρος, η Μαργαρίτα, ο Ντάνιελ και η Ειρήνη; Πώς θα αντιδράσουν τα τέσσερα παιδιά όταν εκείνη τους αποκαλύψει το τρομακτικό μυστικό της; Θα την πιστέψουν; Κι αν την πιστέψουν, θα καταφέρουν να τη βοηθήσουν; Καρδιοχτύπι, μυστήριο και αμέτρητες ανατριχίλες στο νέο βιβλίο της Άντρης Αντωνίου «Εβδομηντάχρονη ετών 10» (εκδόσεις Ψυχογιός, εικονογράφηση Λιάνα Δενεζάκη) μια ιστορία που θα εκτοξεύσει την αγωνία σας στα ύψη!

37Σ’ ένα ξενοδοχείο στο Παρίσι, ένα βραδάκι, τη δεκαετία του 1880, ο Μαρκ Τουέιν καθόταν με τις κορούλες του, που τον θερμοπαρακαλούσαν να τους πει μια ιστορία. Αφού διάλεξαν μια εικόνα από ένα περιοδικό, για να γίνει μια αρχή, ο Τουέιν άρχισε να τους διηγείται το παραμύθι του Τζόννυ, ενός φτωχού αγοριού που βρέθηκε με κάτι μαγικούς σπόρους στην τσέπη και στη συνέχεια πήρε μέρος στην επιχείρηση απελευθέρωσης ενός πρίγκιπα που είχε απαχθεί. Αργότερα, ο Τουέιν θα κρατήσει στα γρήγορα κάποιες πρόχειρες σημειώσεις, όμως η ιστορία θα μείνει ημιτελής… μέχρι τις μέρες μας. Οι σημειώσεις αυτές εντοπίστηκαν στο Αρχείο Μαρκ Τουέιν στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ και αποτελούν τώρα τον καμβά ενός παραμυθιού, όπως αναπτύχθηκε έναν αιώνα αργότερα. Συγκεκριμένα, το 2011, ο δόκτωρ Τζον Μπερντ, μελετητής του Τουέιν στο Πανεπιστήμιο Γουίνθροπ, εντόπισε το απόσπασμα του παραμυθιού, καθώς αναζητούσε υλικό που να σχετίζεται με το φαγητό, με προοπτική να γράψει ένα βιβλίο μαγειρικής αλά Μαρκ Τουέιν. Είχε ζητήσει να δει τον συγκεκριμένο φάκελο διότι περιείχε τη λέξη «Oleomargarine». Και τότε ταύτισε την ιστορία με ένα ημιτελές παιδικό παραμύθι, που ταίριαζε με την ημερολογιακή εγγραφή του Τουέιν για τη φάση της αφήγησης στο Παρίσι. Ο δόκτωρ Μπερντ μοιράστηκε την ανακάλυψή του με τη δόκτορα Σίντυ Λόβελ, τότε διοικητική διευθύντρια της Οικίας και του Μουσείου Μαρκ Τουέιν στο Χάρτφορντ του Κοννέκτικατ. Και το 2014 ο εκδοτικός οίκος Doubleday Books for Young Readers αγόρασε τα δικαιώματα συνεργασίας με την Οικία και το Μουσείο Μαρκ Τουέιν και με το Αρχείο Μαρκ Τουέιν προκειμένου να δημιουργήσει ένα εντελώς καινούριο έργο, βασισμένο στις σημειώσεις του Μαρκ Τουέιν. Έτσι, με το αποσπασματικό σκιαγράφημα του Τουέιν και έχοντας ως οδηγό μια ιστορία που στην πορεία σταματά, ο συγγραφέας Φίλιπ Στεντ έγραψε ένα παραμύθι που εικάζει ποια θα ήταν η εξέλιξη, εάν ο Τουέιν είχε ολοκληρώσει το σχέδιό του. Με τη χαριτωμένη, χιουμοριστική και συχνά σπαρακτική εικονογράφηση της Έριν Στεντ, τούτη η ιστορία για την καλοσύνη, την ανδρεία και την τιμή φτάνει στα χέρια μας με τον τίτλο «Η αρπαγή του πρίγκιπα Μαργαρίνη» (εκδόσεις Πατάκη) κάνοντας ένα ταξίδι μέσα στον χρόνο και μας χαρίζει το πρώτο εικονογραφημένο βιβλίο του θρυλικού Αμερικανού συγγραφέα, όπως το συνέλαβαν δύο από τα πιο σημαντικά ονόματα της παιδικής λογοτεχνίας στις μέρες μας.

38Οι φαν του Ντέιβιντ Ουάλιαμς, που ολοένα και αυξάνονται και στη χώρα μας, μπορούν να ενθουσιαστούν, καθώς από τις εκδόσεις Ψυχογιός μόλις κυκλοφόρησε το νέο του συναρπαστικό μυθιστόρημα «Η συμμορία του μεσονυκτίου». Όταν ο Τομ χτυπάει στο κεφάλι από ένα μπαλάκι του κρίκετ και βρίσκεται στο Νοσοκομείο Λορντ Φαντ, τον υποδέχεται ο πιο τρομακτικός άνθρωπος που έχει δει ποτέ. Κι εκεί που δεν πιστεύει ότι η κατάσταση μπορεί να χειροτερεύσει κι άλλο, εμφανίζεται η σατανική προϊσταμένη που είναι υπεύθυνη για τον παιδικό θάλαμο… Πού να ήξερε ο Τομ ότι σε λίγο θα ζούσε την πιο συναρπαστική περιπέτεια της ζωής του! Το έξοχο αυτό μυθιστόρημα είναι μια ιστορία για τη μαγεία και τη φιλία – και για τα όνειρα που γίνονται πραγματικότητα.

39Για παιδιά από 10 ετών, προτείνουμε το βιβλίο «Η Έλλα στο περιθώριο», της Καθ Χάου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση της Δέσποινας Δρακάκη. Η Έλλα είναι καινούρια στο σχολείο, δεν γνωρίζει κανέναν, δεν έχει καθόλου φίλους και κυρίως έχει ένα φοβερό µυστικό. Όταν η Λίντια, το πιο δηµοφιλές κορίτσι του σχολείου, αποφασίζει να γίνει η καλύτερή της φίλη, η Έλλα δεν µπορεί να το πιστέψει. Όµως τι θέλει στ’ αλήθεια η Λίντια; Και τι σχέση έχει µε όλα αυτά η ήσυχη, κλεισµένη στον εαυτό της Μόλι, που δε µιλάει µε κανέναν;  Ένα απολαυστικό, συγκινητικό βιβλίο που σίγουρα θα κάνει πολλά παιδιά να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στους χαρακτήρες του.

40«Όλα ξεκίνησαν όταν μου έφεραν τον Ζαχαρία». Το νέο βιβλίο της ψυχολόγου Βέρας Πρατικάκη (εκδόσεις Ψυχογιός, εικονογράφηση Ρένια Μεταλληνού), μιλάει για τις αλλαγές που επιφέρει σε μια οικογένεια η έλευση ενός νέου μέλους, για την αδελφική ζήλια, για «βασανόμετρα» που βαθμολογούν τα βάσανα που μπορεί να προκαλέσει ένα μικρό παιδί στο μεγαλύτερο αδέλφι του και για σχέδια “απαλλαγής” από μικρούς αδελφούς. Σχέδια πανέξυπνα και άκρως επιτυχημένα! Ή μήπως όχι; Μια θεότρελη και απίστευτη περιπέτεια που θα κάνει τα μεγάλα παιδιά να δουν με άλλο μάτι τα μικρότερα αδέλφια τους.

41Ένα γεμάτο δράση, αλλά και συναίσθημα παραμύθι, που ανήκει πλέον στα κλασικά κείμενα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας για παιδιά ανανέωσε μ’ έναν εντελώς απροσδόκητο τρόπο ο συγγραφέας Μάνος Κοντολέων. Το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα κυκλοφόρησε το 1979 µε τίτλο «Ο Φωκίων ήταν ελάφι». Καθώς συµπληρώνονται σαράντα χρόνια από τότε, το ίδιο εκείνο βιβλίο επανακυκλοφορεί αλλά µε µια εντελώς νέα µορφή, τόσο ως προς το κείµενο όσο και ως προς την εικονογράφηση, και µε άλλον τίτλο – «Ο Φωκίων δεν ήταν ελάφι» (εκδόσεις Πατάκη, εικονογράφηση Μυρτώ Δεληβοριά). Μέσα στα σαράντα αυτά χρόνια ο Μάνος Κοντολέων έχει γράψει πάρα πολλά βιβλία (για παιδιά, νέους, ενήλικες). Κάποια από αυτά έχουν µεταφραστεί σε άλλες γλώσσες. Κάποια έχουν βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο ίδιος απέκτησε παιδιά κι εγγόνι. Από τότε µέχρι σήµερα έχει γίνει πιο µαχητικός – υποστηρίζει µε πάθος τις αξίες της ελευθερίας και του σεβασµού. Οπότε και αποφάσισε µε ένα δεν αυτό το πιστεύω του να το εκφράσει. Μια συµβολική ιστορία που αναφέρεται στον αγώνα των ανθρώπων για δικαιοσύνη και ελευθερία. Ο Φωκίων -ένα παλικάρι που μοιάζει με ελάφι- έρχεται από μια φανταστική χώρα, όπου οι άνθρωποι συνομιλούν με τα ζώα. Ο Φωκίων συνειδητοποιεί πως υπάρχουν τόποι όπου κάποιοι στερούν την ελευθερία και την αξιοπρέπεια των άλλων κατοίκων. Και αποφασίζει να δράσει. Οι περιπέτειες οι δικές του και των φίλων του φέρνουν στον νου του αναγνώστη συνθήκες παρόμοιες με αυτές που έχουμε ζήσει και στον τόπο μας -χούντα των συνταγματαρχών και εξέγερση του Πολυτεχνείου, τουρκική εισβολή στην Κύπρο- αλλά και σε άλλα μέρη της γης.

42«Η Σεραφίνα και ο Μαύρος Μανδύας» (Ελληνικά Γράμματα) είναι το πρώτο από τα τρία βιβλία της σειράς με ηρωίδα τη Σεραφίνα, ένα γενναίο και ασυνήθιστο κορίτσι που ψάχνει την αλήθεια της γέννησής της και προσπαθεί να ορίσει τη θέση της στον κόσμο. Πρόκειται για μια ιστορία φαντασίας και μυστηρίου, από τον πολυβραβευμένο Ρόμπερτ Μπίτι. Η 12χρονη Σεραφίνα δεν είχε ποτέ κανέναν λόγο να παρακούσει τον μπαμπά της και να μπει σε περιπέτειες μακριά από την Έπαυλη Μπίλτμορ. Άλλωστε υπήρχαν αμέτρητα μέρη για να εξερευνήσει μέσα στο πελώριο αρχοντικό του 19ου αιώνα, ιδιοκτησία της οικογένειας Βάντερμπιλτ. Το μόνο που έπρεπε να προσέχει ήταν να μην τη δει κανείς. Εκείνη και ο μπαμπάς της, συντηρητής του μηχανικού εξοπλισμού της έπαυλης, ζουν κρυφά στο υπόγειο. Η Σεραφίνα έχει γίνει ειδική στο να κινείται απαρατήρητη και έτσι είναι η μόνη που γνωρίζει ποιος είναι ο υπεύθυνος για την ξαφνική εξαφάνιση παιδιών στο Μπίλτμορ: μια δαιμονισμένη ανδρική φιγούρα με μαύρο μανδύα που παραμονεύει τις νύχτες στους διαδρόμους της έπαυλης. Αφότου η ίδια κατάφερε να του ξεφύγει, διακινδυνεύει τα πάντα ενώνοντας τις δυνάμεις της με τον Μπρέινταν, τον νεαρό ανιψιό των ιδιοκτητών της έπαυλης. Οι δυο τους πρέπει να αποκαλύψουν την ταυτότητα του Άνδρα με τον Μαύρο Μανδύα πριν οι «δυνάμεις του κακού» εξαφανίσουν όλα τα παιδιά. Η αναζήτηση της αλήθειας οδηγεί τη Σεραφίνα βαθιά μέσα στο σκοτεινό και απειλητικό δάσος, στο οποίο της έχουν απαγορεύσει να πηγαίνει. Εκεί θα ανακαλύψει μια ξεχασμένη μαγική κληρονομιά που συνδέεται άρρηκτα με τη δική της παράξενη ταυτότητα.

43Το βιβλίο «Στη χώρα των λαχανικών» (εκδόσεις Διόπτρα) δεν είναι άλλο ένα βιβλίο μαγειρικής. Ξεχωρίζει καθώς είναι γεμάτο με πρακτικές συμβουλές που θα κάνουν το παιδί να αγαπήσει την υγιεινή διατροφή μέσα από 30 συνταγές γεμάτες παιχνίδι, δημιουργικότητα και φαντασία! Με περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια εμπειρίας κοντά στα παιδιά, η Μαρία Χολέβα βοηθά τους γονείς να «ξανασυστηθούν» με το μαγείρεμα των λαχανικών και να μάθουν στα παιδιά τους να τα επιλέγουν συνειδητά στην καθημερινή διατροφή τους. Μέσα από πρωτότυπα πιάτα, η συγγραφέας δείχνει πώς η προετοιμασία ενός φαγητού μπορεί να γίνει διασκεδαστικό παιχνίδι. Ακολουθώντας τη σύγχρονη προσέγγιση ως προς την υγιεινή διατροφή, τα λαχανικά παρουσιάζονται με έναν τρόπο ιδιαίτερα φιλικό προς τα παιδιά, προάγοντας συναισθήματα όπως η έκπληξη και η χαρά.

44Τέλος ένα βιβλίο για όλη την οικογένεια, «Το βιβλίο του Hygge» του Μάικ Βάικινγκ, Διευθύνοντος Συμβούλου του Ινστιτούτου Έρευνας της Ευτυχίας στη Δανία, κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μίνωας, σε μετάφραση Ελένης Τουλούπη. Γιατί η Δανία θεωρείται η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο; Η απάντηση βρίσκεται στο hygge (προφέρεται χου-γκα). Το hygge έχει πολλές ερμηνείες: «τέχνη να δημιουργείς ατμόσφαιρα θαλπωρής», «ζεστασιά της ψυχής», «συναίσθημα ευεξίας και εσωτερικής πληρότητας». Το hygge το καταλαβαίνετε όταν το νιώθετε. Όταν είστε κουλουριασμένοι στον καναπέ με ένα αγαπημένο πρόσωπο, όταν μοιράζεστε το φαγητό με τους στενούς σας φίλους. Είναι εκείνα τα δροσερά γαλάζια πρωινά όταν το φως που μπαίνει από το παράθυρo είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεστε. Από την επιλογή του κατάλληλου φωτισμού και την προετοιμασία ενός δείπνου μέχρι την επιλογή των ρούχων και τη διακόσμηση του σπιτιού σας, αυτό το βιβλίο θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τη μαγεία του hygge. Οι όμορφες στιγμές κρύβονται στην  απλότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.